Vékony Lajos Petőfi-tálja

2023. február 03.

A Mozdulj! Petőfi! programsorozat kapcsán ismét felkerestek bennünket egy Petőfi alkotással kapcsolatban, ezúttal Vékony Lajos nyugalmazott tanár és keramikusművész szabadkai műtermében jártunk. Vékony Lajos műterme nagy számú kerámia képpel, kerámia szoborral és dísztállal gazdagodott 55 éves munkássága folyamán. A keramikus-képzőművész főként samott agyaggal dolgozik, de kompozícióiban szerepel fa, porcelán, üveg, fém, és terrakotta is.

Látogatásunk apropója Vékony Lajos Petőfi Sándort ábrázoló tálja volt, melyet 2 éve készített megrendelésre egy sorozat részeként. A 10 kg súlyú tál samott agyagból készült, átmérője 48 cm. A művész úr elmondása szerint meglehetősen nehéz feladat volt megmunkálni ezt a nagyságú kerámia tálat, a költő arcát ábrázoló dombormű a tál égetése előtt került bele a kialakított formába. Vékony Lajos azt is elárulta, hogy Petőfi arcának megformáláshoz a költő legelső portréképe szolgált alapul, tekintettel, hogy a legtöbb Petőfit ábrázoló szobor és alkotás kisebb-nagyobb eltérésekkel ábrázolja nemzeti költőnket. A Vékony Lajos műtermében található Petőfi-tál az eredeti mű egyetlen másolata, az első Petőfi-tál jelenleg is a makói megrendelője tulajdonában van.

A beszélgetésből kiderült, hogy nem Petőfi az egyetlen 1848-as hős, akit agyagból megformázott, megmutatta Kossuth-figuráját. Vékony Lajos kihangsúlyozta, hogy a magyar szenteket, királyi házaspárokat, valamint Petőfit ábrázoló munkái megalkotásával egy lényegesen erősebb magyarságérzetet vélt felfedezni magában. A jövőbeli tervekkel kapcsolatban elárulta, hogy bár mostanság az absztrakt művészet rabja, nagyon szívesen foglalkozna még Petőfi-témával a költő születésének 200. évfordulója alkalmából.