VM4K CSÜTÖRTÖK ESTÉK: ÉRTÉKMEGŐRZŐ PROGRAMOK SZEREPE A XXI. SZÁZADBAN

2023. május 25.

2023. május 25-én a VM4K Csütörtök esték programsorozatának vendége Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója volt, akivel Silling Léda néprajzkutató beszélgetett Értékmegőrző programok szerepe a XXI. században címmel.

A beszélgetés felölelte mindazon eseményeket és törekvéseket, melyeket a minden magyar összetartozását jelképező, budapesti székhelyű Magyarság Háza szervez. Az intézmény célja, hogy az anyaországon belül és azon kívül élő magyar közösségek és a közösségek közti kapcsolatok mind jobban megerősödjenek, a magyarság értéke megőrzésre kerüljön. Csibi Krisztina kiemelte, hogy ezen cél megvalósításához a hagyományőrzés és a modernitás jegyében ingyenesen látogatható közhasznú programokat, különböző korosztályok számára szervezett szórakoztató, kulturális rendezvényeket, ismeretterjesztő előadásokat szerveznek az érdeklődők számára egész évben.

A tavaly tizedik jubileumát ünneplő intézmény kiemelt szándéka továbbá, hogy a magyar tehetségeket felkarolja és lehetőséget adjon tehetségük bemutatására, kamatoztatására. E nemes törekvést kihasználva, a jeles évforduló alkalmából kiállítást szervezett a világszerte diaszpórában élő magyar származású képzőművészek munkáiból Magyar / Művész / Világ címmel. Az igazgató asszony elmondta, hogy a tárlat világszerte bemutatásra kerül, melyhez tíznyelvű katalógus is elkészítésre került. A különböző technikával készült remekművek a magyarságra és az identitáskérdésekre reflektálnak szerte a világban.

A jó hangulatú, tartalmas beszélgetést a Magyarság Háza munkáját, szervezett eseményeit bemutató, izgalmas képsorozat színesítette.