2023. március 29. - 18:00

VM4K CSÜTÖRTÖK ESTÉK – DOBRI DÁNIEL: EGY MÁSIK RÓMA KAMARAOPERA ÉS FLAVIO APRO GITÁRKONCERTJE

2022. június 09.

2022. június 9-én a Csütörtök esték elnevezésű programsorozat keretén belül két programmal is vártuk az érdeklődőket: Dobri Dániel: Egy másik Róma című előadást láthatták és Flavio Apro gitárkoncertjét hallhatták.

19.00 órától tekinthették meg Dobri Dániel: Egy másik Róma című kamaraoperát a VM4K klubhelységében. A darabot, melynek rendezője Blaskó Borbála, a KultúRecept Produkció társulatának előadásában láthattuk.
Lengyel Balázs író, az Újhold című irodalmi folyóirat egykori szerkesztője Két Róma című esszéjében vall az „örök városhoz“ fűződő kapcsolatáról. Azokról az időkről ír, amikor a második világháború borzalmai után - számos költő, író, zeneszerző és festőművész társával együtt - lehetőséget kaptak egy fél éves ösztöndíjra Kardos Tibor igazgatótól a Római Magyar Akadémián. Ebben az időben együtt éltek és alkottak Rómában a magyar művészeti élet nagyságai, többek között Nemes Nagy Ágnes, Lengyel Balázs, Pilinszky János, Weöres Sándor, Károlyi Amy.
A témából Nemes Nagy Ágnes (többek között Rómában írt) verseit feldolgozva Dobri Dániel kamaraművet komponált, mintegy összekötő szövegként használva a Lengyel Balázs-esszé részleteit. Ezáltal egy kamaraopera született prózai szövegekkel összefűzve.
A darab egy Férfi és egy Nő szerelmi történetét mutatja be a közös fiatalkori római utazástól kezdve a szakításon át az időskorig, halálig. A történet drámaisága abban rejlik, hogy az ötvenes évek elkeserítő körülményeinek ellenére is mindannyian a hazatérést választották a nyugat-európai élet helyett.

Szereplők:
Tatai Nóra
Kéringer László
Jókai Ági
Fellinger Domonkos
Grósz Zsuzsanna (zongora)
Szűcs Péter (klarinét)

Az előadás időtartama: 50 perc

20.15 órától Flavio Apró gitárestjét hallhattuk a VM4K udvarán. A vajdasági felmenőkkel rendelkező, neves brazil gitárművész és tanár az egyik legismertebb brazil zenekutató, több kiadott lemezzel, könyvvel és számos publikációval. Emellett a németországi székhelyű Herman Hauser gitáralapítvány producere és dél-amerikai képviselője is.