VM4K Csütörtök esték – Magánbeszélgetés (könyvbemutató)

2023. október 05.

A VM4K Csütörtök esték elnevezésű programsorozatának 2023. október 5-ei eseményén Antalovics Péter költő és újságíró legújabb, Magánbeszélgetés című kötetének bemutatójára vártuk az érdeklődőket. A Kilátó- és Medáliák-díjas költő harmadik verseskötete a Forum Könyvkiadó gondozásában jelent meg 2023 nyarán. A kötet keletkezésének körülményeiről és a költő alkotói folyamatáról L. Móger Tímea költő, (újság)író, szerkesztő kérdezte vendégünket.

A beszélgetés moderátora a Csillagok között (Interstellar, r.: Christopher Nolan) című tudományos-fantasztikus kalandfilmhez hasonlította Antalovics kötetét, nem csupán annak különleges borítója, de magával ragadó, metafizikai és társadalmi kérdéseket érintő tartalma alapján is. Antalovics egyedi stílusú költészetében központi szerepet játszik az elidegenedés problémája, a szenvedély és szenvedés kapcsolata, mindenekelőtt pedig az önmagunkkal való szembenézés témája. Harmadik és egyben legújabb kötetében olvasható a költő eddigi talán legszemélyesebb verse, mely a magánbeszélgetésről szól, vagyis arról, amiről igazán csak magunkkal tudunk beszélni.

A költemények mögötti inspirációt illetően megtudhattuk, hogy Antalovics esetében „a könyv írja magát”, a versek hosszasan érlelődnek a költőben és sokszor kerékpározás közben folytatott belső monológok során születnek meg. Lennert Móger Tímea a versekben megjelenő tájképekről is kérdezte vendégünket, aki bár nem nevezi meg név szerint, mégis érezteti olvasóival a nyugat-bácskai térség természeti szépségeit költészetében.

Beszélgetésünk végén Antalovics Péter néhány jó tanácsot intézett a fiatalabb nemzedékek költőinek az építő jellegű kritika fontosságáról, valamint arról, miért fontos elválasztani a művészetet a művésztől. A könyvbemutatót követően a közönség lelkes tagjai meg is vásárolhatták Antalovics új kötetét, melyet a szerző örömmel dedikált is.

Köszönjük, hogy ismét velünk tartottak! Sok szeretettel várjuk vissza Önöket jövő héten is!