VM4K Csütörtök esték: „Itt benn vagyok a férfikor nyarában”

2023. május 11.

A VM4K Csütörtök esték programsorozata 2023. május 11-i alkalmán dr. Margócsy István irodalomtörténész, kritikus volt vendégünk, aki „Itt benn vagyok a férfikor nyarában” címmel tartott ismeretterjesztő előadást. Az est a MOZDULJ! PETŐFI! – a Petőfi 200 vajdasági programsorozatának részeként valósult meg.

Az előadás témája Petőfi Sándor irodalmi, irodalomtörténeti recepciója, valamint a Petőfi-kultusz kialakulása volt. Vendégünk elmondta, azt gondoljuk, hogy Petőfiről, életéről és műveiről már mindent tudunk – ami egyrészt igaz is – de számos hiedelem is él vele kapcsolatban még ma is. Olyan mitikus hitek, legendák élnek Petőfiről, amelyek tényekkel sem semmisítik meg azokat – ilyen például többféle vélekedés Petőfi „valódi, vér szerinti” apjára vonatkozik. Margócsy elmondta: Petőfi alakja időtlenül él a magyar költészetben, a magyar költészet védangyalaként tekintünk rá.

Ha Petőfi-versekről esik szó az iskolai tankönyvekben, ezek általában az életéből nyerik magyarázatukat. A versekben állandóan az ún. „petőfiséget”, a kultuszát látjuk, és ez eltakarja azt, hogy valójában mi is áll bennük. Vendégünk véleménye szerint a mostani Petőfi-ünnepségek sokfélesége kapcsán fontos észrevennünk, milyen sokféle költészetet tudott egymás mellé rendelni. Dr. Margócsy István szerint a Petőfi-bicentenáriumnak is az lenne a hozadéka, ha Petőfi olvasására hívná fel a figyelmet. Akkor tudjuk „kimozdítani” Petőfit, ha a szövegeivel kezdünk el foglalkozni, és lehetőleg a prekoncepcióink nélkül próbáljuk meg a saját magunk vagy a közönségünk számára interpretálhatóvá tenni.

A gondolatébresztő és izgalmas előadást követően nézőink is megfogalmazták kérdéseiket a témával kapcsolatban, amelyekre vendégünk készséggel adott választ.

Köszönjük, hogy velünk tartottak!