VM4K CSÜTÖRTÖK ESTÉK: PETŐFI A MAGÁN- ÉS KÖZÉLETBEN

2023. június 09.

2023. június 8-án a VM4K Csütörtök esti programsorozatának vendége dr. Osztovits Szabolcs, a fővárosi Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium nyugalmazott vezetőtanára, a „Sors nyiss nekem tért” – Petőfi Sándor életének krónikája című kötet szerzője volt, aki a Petőfi a magán- és közéletben címmel tartott előadást a MOZDULJ! PETŐFI! – Petőfi 200 vajdasági programsorozatának részeként.

Az előadás bevezetőjében a szerző nagyvonalakban bemutatta kötetét, melyről elmondta, hogy Petőfi életének olyan – mondhatjuk úgy – kódexe, melyben kategorizált módon az író élete részleteiben tárul az olvasó elé. A szerző négy éven át szerkesztette a könyvet, melynek alapját az évtizedek folyamán felhalmozott információáradat szolgált.

A könyv említett struktúrájából kifolyólag a regényszerű olvasás mellett igen alkalmas a naplószerű forgatásra is, ugyanis a nagy költő életének egy-egy fejezete is egybefüggő, izgalmas és egészet képező olvasatként tárul a mai ember elé. A könyv három nagy fejezetből áll: Petőfi Sándor életének krónikája hasábjain a költő élete olvasható kronológiai sorrendben kódexi részletességgel. A mű központi fejezetét a Petőfi életében szerepet játszó személyek bemutatása alkotja, mely izgalmas információkavalkád a mai befogadó, kutató számára. Kik voltak Petőfi rokonai, diáktársai, milyen lányok, nők, asszonyok, szerelmek hatottak életére és írói, katonai pályafutására, milyen volt a politikai kapcsolatrendszere és még sorolhatnánk… A könyv utolsó fejezete a nagy író műveit veszi górcső alá.

Dr. Osztovits Szabolcs Petőfi életének izgalmas éveivel, vitatott történeteivel, sokak számára ismeretlen eseményeivel folytatta előadását. A VM4K közönsége megtudhatta, hogy Petőfi életéből három dolog rejtély a ma ember számára: születésének helye, a halála, valamint négy nap 1847-ből, mely a költő életrajzának fehér foltját képezi – ebből is látható, hogy 200 évvel ezelőtt is a bürokrácia jól végezte a dolgát.

Aki csütörtök este a VM4K-t választotta, betekintést nyerhetett Petőfi családjának gazdasági és szociológiai körülményeibe – mely a közhiedelemmel ellentétben – kezdetben is volt sanyarú sorsú. Hallhatott az eladósodásról, a nagy árvízről, de Petőfi nőügyeibe – melyet a könyv szerzője olykor vicces, máskor szomorú hangon tárt a közönség elé, de szó esett arról is, hogy Petőfit nem mondhatnánk korának jóképű celebjének.

A jó hangulatú előadást a hallgatóság kérdései zárták.

Köszönjük, hogy velünk tartottak!

 

Az eseményről további hírek és beszámolók az alábbi linkeken találhatók:

Magyar Szó: Petőfi Sándor életének krónikája (közlemény)

Pannon RTV: A költő mögött az ember (beszámoló)

Magyar Szó: Milyen volt Petőfi? (beszámoló)

Hét Nap: Dr. Osztovits Szabolcs érdekes előadása (galéria)