VM4K CSÜTÖRTÖK ESTÉK: SZÉCHENYI ÉS A SZABADSÁG – BESZÉLGETÉS BEREMÉNYI GÉZÁVAL ÉS EPERJES KÁROLLYAL

2023. március 23.

A VM4K Csütörtök esték programsorozatának 2023. március 23-i alkalmán vendégül láttuk Bereményi Géza Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas írót, filmrendezőt, valamint Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt, akiket a Széchenyi és a szabadság témában érkeztek a Kosztolányi Dezső Színházba. A program előzménye a március 16-án, a VM4K Filmklubon vetített A Hídember című, 2002-es magyar történelmi nagyjátékfilm, amelynek Bereményi Géza volt a rendezője és forgatókönyvírója, Eperjes Károly pedig a főszereplője. A vendégeket Jovánovity Patyerek Réka magyar nyelv és irodalom szakos tanár és Agárdi Gábor újságíró kérdezték.

A beszélgetés elején Bereményi és Eperjes kaposvári megismerkedésüket idézték fel, majd Bereményi mesélt az irodalommal való kapcsolatáról, illetve a filmiparba való bekapcsolódásáról, a kezdeti nehézségekről, a Tanítványok című filmről, annak keletkezéséről, a dalszövegírás folyamatáról. Eperjes elmondta, hogy azért szeret az íróval, rendezővel dolgozni, mert a lényegről beszél, mellébeszélés nélkül. Szó esett még Eperjes alakításairól, azok alkotói folyamatairól, Bereményi Magyar Copperfield című könyvéről, annak autofikció meghatározásáról, valamint a regény folytatásáról is elárult részleteket – amely regény pedig várhatóan év végén fog megjelenni. Szóba kerültek az autofikciós írás nehézségei, a belső gátakkal való küzdelem is. Emellett természetesen azt is megkérdezték a két művésztől, mit jelent számukra így, Petőfi születése után 200 évvel a szabadság. Válaszukat videónkban majd meghallgathatják.

A beszélgetés második felében kitértek A Hídember című film keletkezésére, amely Széchenyi István naplójából íródott, valamint a film és maga Széchenyi alakjáról és mai megítéléséről.

Az est a MOZDULJ! PETŐFI! – a Petőfi 200 vajdasági programsorozat részeként valósult meg.