VM4K Filmklub: Föltámadott a tenger

2023. február 01.

„Föltámadott a tenger, a népek tengere”! Csütörtök esték programsorozatunk keretében újabb filmklubra várjuk Önöket 2023. február 23-án, csütörtökön 19.00 órától a VM4K Klubhelyiségében. A Mozdulj! Petőfi! rendezvénysorozat részeként ezúttal a Föltámadott a tenger című alkotást tekinthetik meg. Nádasdy Kálmán, Ranódy László, és Szemes Mihály színes fimdrámája az 1848-49-es szabadságharc eseményeit dolgozza fel, a film középpontjában Petőfi Sándor és Bem József tábornok barátsága áll. Az alkotás alapjául Illyés Gulya Két férfi című novellája szolgált, mely Petőfi és Bem kapcsolatát követi végig. Nádasdy elmondása szerint a film hősei nem egyének, hanem az egész nemzet; a rendezők Petőfi, Bem, Kossuth, és Görgey sorsán keresztül mutatják be a forradalom eseményeit.

A film főszereplői:

Petőfi Sándor – Görbe János,  Bem József – Makláry Zoltán, Kossuth Lajos – Básti Lajos, Görgei Artúr – Szakáts Miklós, Szendrey Júlia – Ferrari Violetta, Vasvári Pál – Darvas Iván, Irinyi József – Molnár Tibor

A film időtartama: 145 perc

A belépés ingyenes, de helyfoglaláshoz kötött. Regisztrálni a 024/672-110-es telefonszámon, a vm4k@vm4k.org.rs e-mail címen vagy a VM4K Facebook-oldalán üzenetben lehetséges.