VM4K Filmklub: A Hídember

2023. február 23.

Újabb Filmklubra invitáljuk az érdeklődőket 2023. március 16-án, csütörtök este 19.00 órától a VM4K Klubhelyiségébe. A vajdasági Mozdulj! Petőfi! programsorozat keretében megrendezésre kerülő filmvetítésen Bereményi Géza Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas író és rendező 2002-es alkotását, A Hídember című filmet tekinthetik meg. A történelmi film, mely 1820 és 1860 között játszódik, a „legnagyobb magyarként” emlegetett Gróf Széchenyi István élettörténetét mutatja be. Eperjes Károllyal a főszerepben, A Hídember Széchenyi életének legsorsfordítóbb pillanatait eleveníti meg, a Lánchíd építésétől a gróf elmegyógyintézetbe való kerüléséig. Az Arany Remi-díjas alkotás a reformkor és az elbukott magyar szabadságharc legnagyobb kérdéseire keresi a választ Széchenyi alakján keresztül.

Tartsanak velünk ezen a csütörtök estén is! A film rendezőjével és főszereplőjével a filmvetítés utáni héten, március 23-án beszélgetünk az alkotásról és Széchenyi szerepéről a magyar köztudatban. 

A film főszereplői:

Eperjes Károly – Graóf Széchenyi István

Irina Lachina – Seilern Crescence (magyar hangja: Bánsági Ildikó)

Cserhalmi György – Báró Wesselényi Miklós

Nagy Ervin – Kossuth Lajos

Darvas Iván – Metternich kancellár

Pindroch Csaba – Szentkirályi Móric

Marius Bodochi – Karl Clam-Martinitz

Kováts Adél – Caroline

Sinkó László – Zichy gróf

Can Togay – Batthyány Lajos (magyar hangja: Mácsai Pál)

A film időtartama: 140 perc

A belépés ingyenes, de helyfoglaláshoz kötött. Regisztrálni a 024/672-110-es telefonszámon, a vm4k@vm4k.org.rs e-mail-címen vagy a VM4K Facebook-oldalán üzenetben lehetséges.